Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 14. Sezonuna ‘Doğadaki Sınıf’ çalışmasıyla seçilen Öğretmen Rumeysa Çevlik, öğrenme modelini daha çok öğretmene yaygınlaştırmak ve farklı okullarda öğretmenlerin kendi ‘Açık Hava Sınıfları’nı kurabilmeleri için rehber hazırladı.
2023 yılında Sabancı Vakfı’nın 14. Sezon Fark Yaratanı seçilen Öğretmen Rumeysa Çevlik, çalışmalarının diğer öğretmenlere örnek ve ilham olması amacıyla harekete geçti. Oluşturduğu öğrenme modelini daha çok öğretmene yaygınlaştırmak, farklı okullarda bu öğrenme merkezlerini kurabilmek amacıyla Açık Hava Sınıfı Rehberi hazırlayan Rumeysa Çevlik, bu rehber ile öğretmenlerin öğrenme merkezlerini kendi okullarında kolaylıkla kurabilmesini hedefliyor.
Rumeysa Öğretmen konuyla ilgili “Çocukların hem fiziksel hem ruhsal sağlığı açısından açık havada vakit geçirmeye ihtiyacı ve hakkı var. Biz öğretmenler, bu ihtiyacın farkında olarak öğrenme ortamlarını yenilemeli, alternatif yöntemlere yönelmeliyiz. Öğrenmenin sadece dört duvar arasında masa başında olmadığını, aksine açık havada daha etkili basit yöntemlerle bir öğrenme ortamı oluşturabileceğimizi derinlemesine düşünmeliyiz. ‘Bir Açık Hava Sınıfı nasıl oluşturulur, ne yapmalı, nasıl ve nereden başlamalıyım’ diyorsanız bu rehberde tüm sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.” şeklinde konuştu.
Etrafı duvarlarla kaplı olmayan, çatısı gökyüzü olan, basit ve ekolojik yöntemlerle hazırlanmış, nitelikli ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın müfredatının uygulanabileceği bir öğrenme ortamı oluşturmak isteyen tüm eğitimcilere kılavuz olacak bilgilere bu linkten ulaşılabiliyor.
Açık Hava Sınıfı modelinde öğrencilere akademik beceriler edindirmek için doğal materyallerle zenginleştirilmiş bir öğrenme alanı oluşturuluyor. Çocukların doğa ile bağ kurarak, ileri dönüşüm ürünlerin kullanılmasıyla üretilen öğrenme merkezlerinde müfredattaki kazanımların elde edilmesi amaçlanıyor. Bu sınıflarda çocuklar daha mutlu, doğayla iç içe ve unutulmaz anılarla eğitim alıyor.
‘Doğadaki Sınıf’ın hikayesi…
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yer alan Kayasuyu İlkokulu’ndaki görevine başladıktan sonra buranın çocukların eğitim almasına uygun şartları sağlamadığını fark ettikten sonra harekete geçen ilkokul öğretmeni Rumeysa Çevlik, yenilikçi öğrenme ortamları tasarlayarak ismine ‘Doğadaki Sınıf’ verdiği yepyeni bir eğitim konsepti yarattı.
Rumeysa Öğretmen, ilk adım olarak geri dönüştürülmesi mümkün olmayan malzemelerin sınıfta kullanımına son vererek ekolojik bir sınıf oluşturdu ve kâğıt kullanımını da en aza indirerek çocuklara doğayı koruma bilinci aşılamayı hedefledi. Ardından pandeminin de etkisiyle, sıfır maliyetle bir Açık Hava sınıfı oluşturdu. Bu sınıfta kullandığı tüm malzemeleri köyden, doğadan ve evlerde kullanılmayan ürünlerden elde etti. Soğuk havalarda da dışarıda eğitimin sekteye uğramaması için uygun kıyafetleri sağlayacak sponsorlar buldu. Çocukların yaparak, deneyerek öğrenmesine olanak sağladı.
Rumeysa Öğretmen’in sınıfta okudukları bir kitapta karşılarına çıkan ağaç evi çocukların çok sevmesi ve kendilerine ait bir ağaç ev olmasını istemeleri üzerine ağaç ev inşa etmek üzere destek arayışlarına başladı. Velilerden ve yerel yönetimlerden ihtiyaç olan desteği sağladı, ağaç evi inşa etti ve bu ağaç evi bir kütüphaneye dönüştürdü. Rumeysa Öğretmen, terasında kahvaltı yaptıkları, üşüdüklerinde içinde ısındıkları ağaç evdeki kitapların öğrencilerinin bir sonraki hayaline ilham olmasına elçi oldu. Kendi binasındaki sınıfları ve her boş alanı değerlendiren Rumeysa Çevlik, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bulunduğu binada da âtıl kalan sınıfları tüm okulun faydalanabileceği Matematik Atölyesi, Uzay Bilim Atölyesi ve Atatürk Müzik, Sanat, Spor Atölyesi’ne dönüştürdü.
Her fırsatı ve alanı yenilikçi bir öğrenme ortamına dönüştüren Rumeysa Öğretmen, yaptığı çalışmalarla hem çocukların okula devam oranını artırıyor hem de çocukların merak duygularını sınırsızca yaşamasını sağlıyor. Aynı zamanda meslektaşlarını oluşturduğu öğrenme ortamları ve müfredatları kendi okullarında uygulaması için teşvik ediyor, onlara rehberlik ediyor. Velilerinin de bu çalışmalara dahil olmasını sağlayan Rumeysa Çevlik, doğal şartlarda, basit çözümlerle nitelikli okul öncesi eğitimi sunabilmek için öğrenme ortamlarını dönüştürmeye devam ederek öğrencilerinin hayatında fark yaratmaya devam ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024